21 Απριλίου 2019

BYZANTINO ΠΑΣΧΑ ΣΤΗN ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Easter in Byzantine Kastoria, Macedonia, Greece



  Ο Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ έχει πει κάποτε πως "αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της". Και πράγματι, η Καστοριά του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, με την πανέμορφη λίμνη, την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική της, τα στενά δρομάκια της, τα μαγαζιά με τις καστοριανές γούνες και δώρα, τους τάφους - εθνικά σύμβολα του Παύλου Μελά  του Καπετάν Κώττα  και του Γερμανού Καραβαγγέλη και τις περισσότερες από εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές Εκκλησιές της, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό και για τις άγιες ημέρες του Πάσχα!

 Δεν πρόκειται βέβαια για συνηθισμένους Ι. Ναούς, αλλά για ξεχωριστές, μοναδικές, ατόφια βυζαντινές Εκκλησίες, με υψηλής τέχνης τοιχογραφίες, που μεταμορφώνουν την περιοχή της Καστοριάς σε ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, καθιστώντας την έναν από τους πιο αγαπητούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας! 
  Και ειδικά για αυτό το Πάσχα του 2019 μ.Χ., περιμένουν τους προσκυνητές και επισκέπτες τρεις μεγάλες εκπλήξεις...
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης, 9ου αι. μ.Χ.
  Κατά την διάρκεια λοιπόν της φετινής Μεγάλης Βδομάδας και έως την δεύτερη μέρα του Πάσχα, καθημερινά από τις 11:00 έως 17:00 θα είναι ανοικτές για το κοινό τρεις σπάνιες και μοναδικές Βυζαντινές Εκκλησίες της Καστοριάς! 
Βυζαντινός Ναός Αγίου Στεφάνου, 9ου αι. μ.Χ.
 Πρόκειται για τον Ι. Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης 9ου αιώνα, ο Ι. Ν. Αγίου Στεφάνου 9ου αιώνα και ο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων 11ου αιώνα μ.Χ..

Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, 11ου αι. μ.Χ.
Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, 11ου αι. μ.Χ. (εσωτερικό)

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  Την Μεγάλη Εβδομάδα, κατανυκτικές ψαλμωδίες και θυμίαμα πλημμυρίζουν την βυζαντινή αρχόντισσα, ενώ το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την ακολουθία των Παθών, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο στόλισμα των Επιταφίων.

  Τη Μεγάλη Παρασκευή από το πρωί οι Εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την συγκινητική τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.

  Κορυφαία στιγμή για τους Καστοριανούς αποτελει η συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ι. Ν. και του Ι. Ν Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Ομονοίας, όπου πλήθος κόσμου ακολουθεί με κατάνυξη, ψάλλοντας το "η ζωή εν τάφω" και το "ω, γλυκύ μου έαρ"...

ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ι. Μ. Παναγίας Μαυριώτισσας
  Όσο για την Αναστάση του Κυρίου, τη νύχτα της μεγάλης χαράς, της μεγάλης νίκης του Χριστού κατά του θανάτου, μπορείτε να τη ζήσετε ως το τέλος, να λάβετε Άγιο Φως και να Κοινωνήσετε μεταμεσονύχτια στους ενοριακούς Ναούς της πόλης, όπως τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι. Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος, Ι. Ν. Αγίων Πάντων, και φυσικά το πανέμορφο Μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας του 11οι αι. μ.Χ., πλάι στη λίμνη, που θα αντηχεί και αυτή, όπως και όλη η Καστοριά από τα "Χριστός Ανέστη", αλλά και από την έντονη προσμονή της δικαίωσης των Μακεδονομάχων και της Μακεδονίας της ξακουστής, της μίας και μόνης και αιώνια Ελληνικής, που σας περιμένει εκεί πάνω, στους τάφους του Μελά και του Καραβαγγέλη, πίσω και δίπλα από την Ι. Μητρόπολη της ιστορικής και βυζαντινής πολιτείας!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ντολτσό
   Για φαγητό βέβαια στο Ντολτσό, με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και μακεδονικά αρχοντικά, ενώ κοντινές και μακρινότερες εξορμήσεις σας μπορούν να γίνουν στη Σπηλιά του Δράκου, από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας και της Ευρώπης, με επτά μικρές λίμνες (δίπλα στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας), τον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού ηλικιας 7.500 ετών, με το εξαιρετικό, υπαίθριο Οικομουσείο αναπαράστασης του οικισμού (δίπλα στην πόλη), το απολιθωμένο Δάσος στο Νόστιμο (προς Άργος Ορεστικό) όπου είχε εκραγεί ηφαίστειο, με τη λάβα του να εγκλωβίζει το απολιθωμένο δόντι ενός γιγάντιου καρχαρία 20 με 25 μέτρων, κορμούς δέντρων, φοινίκων και άλλων τροπικών ειδών, αλλά και μύδια, αστερίες, κοχύλια και πολλά άλλα, που εντυπωσιάζουν για το πως βρέθηκαν εκεί πάνω, τόσο μακριά από την θάλασσα!

   Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε στα Κορέστια το σπίτι - Μουσείο του Καπετάν Κώττα
και το σπίτι - Μουσείο όπου σκοτώθηκε για την ελευθερία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας ο Παύλος Μελάς, στα αντίστοιχα ομώνυμα χωριά ή και να προχωρήσετε ακόμη παραπέρα ως τις γραφικές Πρέσπες.

   Πάρτε μια δυνατή γεύση Καστοριάς στο βίντεο και καλό σας Πάσχα.

.


  IN GREECE

 Φωτό:FTEROGRAFOS fyllokaiftero

Biokott - Bioflorina Παραδοσιακές σπιτικές μαρμελάδες -γλυκά κουταλιού- λικέρ     κλικ ΕΔΩ
Η εικόνα ίσως περιέχει: ποτό, εσωτερικός χώρος και φαγητό

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου