30 Σεπτεμβρίου 2019

Τσίπρας: Εμείς απαλλάξαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτοί όμως τώρα επιβάλλουν ξανά σκληρά μνημονιακά μέτρα, ιδίως στο χώρο της εργασίας


«Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο βήμα για να ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί και να αναγγείλουμε το νέο μας ξεκίνημα, να χτίσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο, ανοιχτό, δημοκρατικό, μα πάνω από όλα ένα νεανικό κόμμα της αριστεράς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι «σήμερα με τη διακήρυξή μας, το δημοκρατικό προσκλητήριο σε κάθε νέα και σε κάθε νέο, σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, σε κάθε ενεργό πολίτη, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την αριστερά και για το τόπο». Σήμερα, σημείωσε, «μαζί μας ενώνονται δεκάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες με διαφορετικές καταγωγές και παραδόσεις, για να φτιάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγάλη προοδευτική παράταξη της νέας εποχής».

 Απευθυνόμενος στους νέους ψηφοφόρους 17 έως 35 χρονών, τους κάλεσε να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ «στα δικά τους χέρια και να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς που παρέλαβε μια χώρα, όπως είπε, χρεοκοπημένη, «σχεδιασμένη να είναι μια παρένθεση, μια κόκκινη κουκκίδα στον χάρτη του γκρίζου καθεστώτος του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Εμείς τεσσεράμισι χρόνια δώσαμε μάχες σκληρές για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της χρεοκοπίας, να σταματήσουμε τη πορεία της οικονομικής καταστροφής», υπογράμμισε και αναφέρθηκε εκτενώς στο πλέγμα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων στα χρόνια της κρίσης.

Επέστρεψε ο πολιτικός χειμώνας στη χώρα

Ομως, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «καρά τις σημαντικές κατακτήσεις που πετύχαμε, όμως, μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ ο πολιτικός χειμώνας επέστρεψε πολύ γρήγορα στη χώρα. Κάναμε τόσο κόπο να φέρουμε την Άνοιξη και πριν προλάβουμε το καλοκαίρι, αυτοί με ταχύτητα μεγάλη μας γυρίζουν στο χειμώνα.

Εμείς απαλλάξαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτοί όμως τώρα επιβάλλουν ξανά σκληρά μνημονιακά μέτρα, ιδίως στο χώρο της εργασίας, όχι επειδή το ζητάνε οι δανειστές αλλά τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Εμείς προσπαθήσαμε, σε δύσκολες συνθήκες, να δώσουμε ανάσα στην κοινωνική πλειοψηφία. Αυτοί όμως τώρα, καταργούν το κοινωνικό μέρισμα, παραπέμπουν στις καλένδες τη δέκατη τρίτη σύνταξη, επιβάλλουν υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα και ετοιμάζουν νέες επιβαρύνσεις με το αφορολόγητο για συνταξιούχους, εργαζόμενους, μεσαία τάξη.

Εμείς πολεμήσαμε την εργασιακή αγριότητα, αυξήσαμε τον βασικό μισθό, αποκαταστήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτοί όμως τώρα, από τις πρώτες ώρες της εξουσίας τους, επαναφέρουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε καθεστώς ανασφάλειας, απόγνωσης, και ζούγκλας.

Εμείς, σε δύσκολες συνθήκες, απλώσαμε, όπως είπα ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τη νέα γενιά. Αυτοί όμως τώρα, ερωτοτροπούν με σκοταδιστικές αντιλήψεις στην εκπαίδευση, καταργούν πανεπιστημιακές σχολές, όπως στην Πάτρα, δυσφημίζουν τη δημόσια Παιδεία και επιχειρούν να επιβάλουν ως καθεστώς μια αντίληψη «αριστείας», που δεν είναι παρά μία αντίληψη πελατείας.
Εμείς δώσαμε χώρο στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τα μεγάλα σκάνδαλα, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ, και της Νοβάρτις. Αυτοί όμως τώρα, τρομοκρατούν τη δικαιοσύνη. Στήνουν διώξεις φαρσοκωμωδίας ώστε να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα και να διώξουν τους διώκτες των φαύλων πολιτικών που ζημίωσαν το Δημόσιο ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου