16 Νοεμβρίου 2019

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να σωφρονίσει τη φτώχεια» -Φυλάκισαν άστεγο που έμενε στο αυτοκίνητο του με το νόμο…αλητών




Άστεγος εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές γιατί διέμενε σε αυτοκίνητο και καταδικάστηκε με βάση το νόμο περί αλητών και περιπλανώμενων, κατάγγειλε από τα μικρόφωνα του Άστρα η βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Σκεύη Κουκουμάς.

Μαζί με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, υπογράμμισαν ότι πρέπει να υπάρξει αποφόρτιση των φυλακών και μείωση του πληθυσμού τους.
Η κα Αριστείδου είπε ότι είναι άδικο να βρίσκονται φυλακισμένοι άνθρωποι επειδή χρωστούν μικροποσά.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι φυλακισμένος είναι κι ένας τετραπληγικός ο οποίος ωστόσο κρατείται στο νοσοκομείο, αφού στις φυλακές δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να σωφρονίσει τη φτώχεια»
Η Διεύθυνση των Φυλακών έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές που σήμερα φτάνει τους 762 κρατούμενους, δηλαδή 200 περισσότεροι από τη χωρητικότητα των Φυλακών. Στη δε κλειστή φυλακή για άντρες, που η χωρητικότητα είναι για 344 κρατούμενους, αυτή τη στιγμή κρατούνται 512 άτομα.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών για φυλάκιση άστεγου άντρα που διέμενε σε αυτοκίνητο στη βάση του άρθρου 189 του Ποινικού Κώδικα για «αλήτες και περιπλανώμενους».

Ταυτόχρονα, η φυλάκιση τετραπληγικού που κρατείται στο Νοσοκομείο λόγω ανυπαρξίας κατάλληλων υποδομών στους χώρους των Φυλακών.
Η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, η πορεία των εργασιών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ’ Αδεία και τα μέτρα κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων ήταν τα θέματα που απασχόλησαν στη χθεσινή συνεδρία την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα θέματα έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και σε προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή, επεσήμανε με δήλωσή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της κατάστασης, αφού το Συμβούλιο συνεχίζει να εξετάζει λιγότερες αιτήσεις από όσες δέχεται, ενώ παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην ετοιμασία εκθέσεων εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη λήψης μέτρων για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισθέντων, παρά τις εισηγήσεις που κατέδειξαν μελέτες και έρευνες για δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι οικονομικά ασύμφορο.
Ταυτόχρονα, πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για αντιμετώπιση των περιπτώσεων ουσιοεξάρτησης έμειναν μετέωρες, αφού ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε το

Υπουργείο Εργασίας αναλάμβαναν την αρμοδιότητα. Αυτό που έμεινε για όσους πιστεύουν στη στήριξη των αποφυλακισθέντων για να μην παρουσιάζεται υποτροπή είναι να το αναλάβει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, παραχωρώντας ταυτόχρονα σχετικό κονδύλι.


dialogos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου