18 Ιανουαρίου 2020

Ποιος είναι ο άνθρωπος Χαλίφα Χαφτάρ

Χαλίφα Χάφταρ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που αγαπά να μισεί η Λιβύη

Ο Χαλίφα Χάφταρ γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1943 στην Ατζαμπίγια της Λιβύης. Ήταν ένας από τους αξιωματικούς που υπό την ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι έριξε από την εξουσία το 1969 τον Βασιλιά Ίντρις.

Ο Καντάφι τον έκανε αρχηγό του στρατού την δεκαετία του 1980 όταν η Λιβύη ήταν σε πόλεμο με το Τσαντ. Η Λιβύη ηττήθηκε και αυτό ήταν πλήγμα για τον ίδιο αφού πιάστηκε αιχμάλωτος ο ίδιος και 300 άνδρες του το 1987. Ο Καντάφι τον αποκήρυξε και από τότε ο Χάφταρ έκανε σκοπό της ζωής του για τα επόμενα 20 χρόνια να τον ανατρέψει. Αυτό το έκανε από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου είχε αυτοεξοριστεί. Ήταν μάλιστα σε άμεση συνεργασία με την CIA που τον βοηθούσε όπως λένε οι γνωρίζοντες όχι μόνο να ανατρέψει αλλά και να προσπαθήσει πολλές φορές να δολοφονήσει τον Καντάφι.


Το 2011 όταν ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι ο Χάφταρ επέστρεψε στην Λιβύη όπου έγινε επικεφαλής των δυνάμεων που είχαν εξεγερθεί στα ανατολικά της χώρας.
Ο Χάφταρ μετά την πτώση του Καντάφι χάθηκε από το προσκήνιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 όταν βγήκε στην τηλεόραση και ξεδίπλωσε το σχέδιό του να σώσει το έθνος και κάλεσε τους Λίβυους να ξεσηκωθούν και να διαλύσουν το κοινοβούλιο.

Παρότι ο Χάφταρ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσει το σχέδιό του το διάγγελμά του εξέφραζε τον λαό κυρίως στην Βεγγάζη που είχε καταληφθεί από φανατικούς ισλαμιστές.
Τον Μάιο του 2014 ο Χάφταρ ξεκίνησε την Επιχείρηση Αξιοπρέπεια όπως την ονόμασε και τον Μάρτιο του 2015 η λιβυκή Βουλή τον διόρισε διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο στρατός του Χάφταρ έδιωξε τους ισλαμιστές από την Βεγγάζη. Μέχρι τα μέσα Απριλίου οι ισλαμιστές ηττήθηκαν περαιτέρω φτάνοντας μέχρι την Ντέρνα 250 χιλιόμετρα από την Βεγγάζη.

Η δημοτικότητα του Χάφταρ δεν είναι το ίδιο μεγάλη σε όλη την χώρα κι αυτό γιατί κανείς δεν ξεχνά τις σχέσεις του με τον Καντάφι.





 Newsit.gr


  Κοινοποιήστε το



 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΩΝ
















Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου