26 Αυγούστου 2024

Αυξήσεις ΣΟΚ από σήμερα σε 850 φάρμακα - Επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους

 Σε νέες τιμές αύξησης σοκ θα αγοράζουν από σήμερα οι Έλληνες ασθενείς τουλάχιστον 850 φάρμακα ευρείας χρήσης, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που τίθεται σε ισχύ από τις 26 Αυγούστου.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τονίζει το δημοσίευμα, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ, παρ'όλα αυτά οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν συνολικά 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, δεδομένου ότι οι ανατιμολογήσεις στα σκευάσματα συνεπάγονται και αυξήσεις στη συμμετοχή τους.

Ειδικότερα, το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για εκατοντάδες σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 100% ή σκαρφαλώνουν στο 448%.

Ο αντίλογος ως δικαιολογία είναι πως οι νέες αυτές τιμές θα συγκρατήσουν την απόσυρση πολύ φθηνών φαρμάκων από την ελληνική αγορά, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει επιφέρει αρρυθμίες.

Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές δεν θα ισχύουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, από την προμήθεια έως την  παροχή φαρμακευτικής φροντίδας: Εταιρείας, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

 

φαρμακειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου