19 Ιουνίου 2015

Foreign Policy: Η Ελλάδα φέρνει άσχημα νέα στη Δύση


1
Άσχημα είναι τα νέα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Foreign Policy, το οποίο αναλύει την προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας και εξηγεί γιατί μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Άγκελα Μέρκελ έρχεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση.

Μέχρι τώρα, η Ρωσία είχε μείνει εκτός της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Αλλά, το δυσεπίλυτο ελληνικό πρόβλημα της δίνει μια καλή ευκαιρία να μπει. Εάν το κάνει, θα μετατρέψει μια πενταετή οικονομική κρίση σε γεωπολιτική, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Φράνσις.

Αυτό το σκηνικό, όμως, φέρνει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε πάρα πολύ δύσκολη θέση που πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο συστήματα. Από τη μία πλευρά, είναι το ίδιο της το κόμμα, οι Γερμανοί ψηφοφόροι και οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, που της έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να πληρώσουν για την Ελλάδα. Από την άλλη, είναι η πίεση της Ουάσινγκτον, που ζητά να διαφυλαχθεί η Ατλαντική Συμμαχία στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η Μέρκελ δεν χαμογελά, η Δυτική Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της στην Ελλάδα, κάτι όμως που θα αποτελέσει ένα θείο δώρο για τον Πούτιν», τονίζει ο Σεμπαστιάν Μαλαμπί, καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Για τους Ρώσους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ήρωας, επειδή είναι αντίθετος και πολεμά με την Δύση σε όλα τα θέματα. Ο Ρώσος Πρόεδρος όμως έχει απήχηση και ανάμεσα σε πολούς Έλληνες, κάτι το οποίο φέρνει σε πολύ δυσάρεστη θέση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Από τη στιγμή που πλησιάζει η τελική προθεσμία για την καταβολή της οικονομικής οφειλής από την Ελλάδα στο ΔΝΤ, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να ζητήσει άμεση βοήθεια από την Μόσχα.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των Πούτιν και Τσίπρα, οι δύο ηγέτες συνομολόγησαν ότι οι κινήσεις του ΝΑΤΟ, μαζί με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.


koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου