24 Ιουνίου 2016

Νενικήκαμεν :Νίκησε το Brexit: Οι αγορές σε πανικό καθώς οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ


 Σε θρίλερ εξελίχθηκε το δημοψήφισμα για τη παραμονή η όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Με καταμετρημένα αποτελέσματα σε 282 από τις 382 περιφέρειες, οι Βρετανοί αποφάσισαν υπέρ του Brexit σε ποσοστό 51,6% έναντι 48,4% που επιθυμούσαν παραμονή. Οι δύο πλευρές εναλλάσσονταν αρχικά στο προβάδισμα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει προς την πλευρά του Brexit.

Ο πρώτος αντίκτυπος ήταν η κατακόρυφη πτώση της στερλίνας κατά 10% που είναι ρεκόρ 30ετίας. Ήδη στο Λονδίνο ακούγονται σενάρια περί παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πιθανότατα θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν σενάρια και για πρόωρες εκλογές. Η νευρικότητα σε διεθνείς αγορές και χρηματιστήρια θα φανεί τις επόμενες ώρες. Τα futures του FTSE δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ανοίξει με πτώση άνω του 7,5% λόγω της μεγάλης υποστήριξης που έτυχε η ψήφος για Brexit.

Αυτή τη στιγμή ο δείκτης Nikkei υποχωρεί 8% στις 14.947 μονάδες, έχοντας αρχικά ξεκινήσει υψηλότερα καθώς διαφαινόταν νίκη της παραμονής. Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 18% υψηλότερος από το μέσο όρο 30 ημερών.Ανάλογη εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια που καταγράφουν απώλειες 3%-4%. Το δολάριο υποχωρεί κάτω από το 100 έναντι του γεν, τα futures του Dow υποχωρούν κατά 600 μονάδες, η στερλίνα βρίσκεται σε χαμηλό 30 ετών και οι επενδυτές συρρέουν στα επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός.

Μεγάλα διεθνή μέσα όπως ο Telegraph, το BBC και η Washington Post μεταδίδουν πως η νίκη του Brexit είναι οριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου