26 Νοεμβρίου 2016

Τα ίδια τα πέτρινα χαλάσματα μπορούν να ξαναζωντανέψουν τα ορεινά χωριά μας!


Η πέτρα, από αιώνες αποτελούσε το πιο άφθονο,άφθαρτο και εξόχως  φθηνό υλικό για ανοικοδόμηση  οικιών και ελπίδων!
   Η πέτρα , μετατρέπεται , εδώ και χιλιετίες, από άχαρο, άγριο και  άγονο γυμνό υλικό στα βουνά μας  σε πολύ όμορφες και γερές ανθρώπινες κατοικίες,αυλές και βοηθητικούς χώρους, οικιακούς και εργασίας  !




    Εχει όμως  κόστος  λατόμησης και μεταφοράς και κόστη εργασίας, κι εννοούμε ,βεβαίως,την πέτρα λατομείου!
   Η πέτρα όμως  των χαλασμάτων και των γκρεμισμένων χτισμάτων, παρά ταύτα,  είναι  το καταλληλότερο και προσφορότερο υλικό για νέα ανοικοδόμηση!
    Κι εκεί βρίσκεται και το όνειρο και το θαύμα…
     Είναι πολύ εφικτό  και  ουσιαστικό να αναβιώσουν, να βελτιωθούν  και να  επαναδημιουργηθούν 30-35  χωριά στις ορεινές  περιοχές  της Φλώρινας, κι όχι απαραίτητα όπως το Νυμφαίο!

    Πράγματι, στα περισσότερα ερημωμένα  ορεινά χωριά μας , ο βαρύς χειμώνας έχει καταστρέψει  τα πλίνθινα ανώγεια και τους πάνω πλίνθινους τοίχους  πολλών σπιτιών, ενώ οι πέτρινες βάσεις έχουν μείνει στην κυριολεξία άθικτες !

   Από την άλλη, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, για την ανοικοδόμηση και την τουριστική και επαγγελματική  επανεκμετάλλευση  των  έρημων  ορεινών χωριών, αρκούν στην αρχή λίγα σπίτια και επαναχάραξη  των συνόρων των οικοπέδων και των δρόμων!
   Γιατί όχι  με  γκρέμισμα και ισοπέδωση οικοπέδων, εκεί όπου δεν είναι πρόσφορη η ανοικοδόμηση!

  Στη θέση κάθε  τριών παλιών σπιτιών να ξεφυτρώνει ένα καινούργιο, τυλιγμένα όλα σε νέο πράσινο και σε νέες υποδομές!

   Σε ένα τέτοιο νέο όραμα για επανόρθωση του ορεινού τόπου μας , η πέτρα των χαλασμάτων μπορεί να κάνει στην κυριολεξία θαύματα, νεοανεργέρσιμα!

  Πολύ εύκολα συλλέγεται και επανοικοδομεί ξανά την ελπίδα  στο παλιό ορεινό χωριουδάκι, δίνοντάς του νέα προοπτική, για  την επόμενη  νέα ακμή  και ανάπτυξη του κάθε ορεινού τόπου, που κάποτε έσφυζε από φωνές, γέλια και ζωή ανθρώπων !

  Σαφώς και απαιτούνται  τεχνικές και πολεοδομικές λεπτομέρειες , κι όλα τα σχετικά και τα συναφή, για να γίνει πράξη  ένα τέτοιο όραμα!

  Το σημαντικότερο όμως είναι  ότι με αυτό τον τρόπο, αφενός  η  κτηνοτροφική  αφετέρου  η ορεινή γεωργική ή δασική  παραγωγή  θα μπορούν να μπουν  στη  σωστή  οργανωτική  τους βάση, από την άλλη  απαιτούνται,  από πρίν , σωστοί αναδασμοί  και  πολλές  σχετικές μελέτες, στο ίδιο ομοιόμορφο πλάνο!

   Πρωτίστως  νέα ορεινή  χάραξη  κτηνοτροφικών , γεωργικών και δασικών ζωνών, με ανάλογη οραματική αναπτυξιακής ανασυγκρότησης!!!

  Στόχος δεν είναι πλέον  μόνο ο εσωτερικός τουρισμός, αν και δεν απεμπολείται σήμερα, βάζοντας υποδομές για το αύριο!
  Κύρια  στόχευση είναι  η παλλινόστηση  από το εξωτερικό και  η εσωτερική  αποαστυφιλία, κι η ίδια η επανεγκατάσταση  όχι μόνο συνταξιούχων  αλλά και νέων  κτηνοτρόφων, αγροτών, τουριστικών μονάδων  κλπ

  Στόχος είναι κυρίως οι μεγαλύτερες επενδύσεις  που θα στοχεύουν στην  θερινή παραγωγή  και περιήγηση  στα ορεινά βοσκοτόπια  και τους οργανωμένους κυνηγότοπους  και στα πανέμορφα δάση μας, με κατάλληλη υποδομή  οδηγών βουνού και πλήρους υποδομής  ξενάγησης, σε  μια  νέα τοπική ορεινή πραγματικότητα , που  δεν θα ξαναφέρει απλώς την χαμένη ακμή και την ορεινή αίγλη, θα  δημιουργήσει  νέα οραματική  για όλο το ορεινό και οροπεδινό σύμπλεγμα του τόπου μας!

   Σίγουρα και με  άλλη προοπτική στον ορεινού  τύπου αθλητισμό και την άσκηση, μαζί με τη λοιπή μηχανοκίνητη και μη δραστηριότητα!  
  Σαφώς και  με παράλληλη  χειμερινή δραστηριότητα, ομού με την σύγχρονη ορειβατική!
   Παράλληλα με την  βοτανική και την ορεινή  αλιεία!

    Βεβαίως, η πέτρα, από πάντα συνδυαζόταν και με ξύλο, που θα αποτελέσει άλλο θέμα μας!

    Είναι όμως το βασικό και σταθερό υλικό θεμελίων, με κάθε κυριολεκτική και μεταφορική έννοια και σε όλους τους αιώνες!!!

                                              Ο  τριγενής βιγλάτωρ



ΥΓ:  Ιησούς προς Σίμωνα Βαριωνά , μετέπειτα απόστολο Πέτρο: 
" ....Καγώ δε σοι λέγω ότι συ ει Πέτρος και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής"    (Ματθ. 16,17.)
 
 
radioflorina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου