09 Νοεμβρίου 2016

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: Τι σημαίνει η νίκη του Τραμπ για την Ελλάδα


Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: Τι σημαίνει η νίκη του Τραμπ για την Ελλάδα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον δεν έχουν πει και πολλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας για την Ελλάδα.

Στο Λευκό Οίκο «μετακομίζει» ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς κέρδισε και τις τελευταίες τέσσερις έδρες που απέμεναν για να ανακηρυχθεί και επίσημα νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την τελευταία φορά που μίλησε ο Τραμπ για την Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.
Μιλώντας στο Fox News ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αναμιχθούν πολύ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Έχουμε αρκετά προβλήματα. Αφήστε τη Γερμανία να διαχειριστεί το ελληνικό ζήτημα», είχε πει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, με την εκλογή του Τραμπ, αναμένονται να ανατραπούν πολλές εκ των πολιτικών της Αμερικής, που θεωρούνταν «αδιαπραγμάτευτες» και αφορούν την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική.

Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις, παραδέχτηκε ότι «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις». «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».


Άκρως απρόβλεπτος

Ωστόσο πέραν όλων αυτών εκείνο που τρομάζει πραγματικά τη γερμανική κυβέρνηση είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυθορμητισμός του», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Χαρντ.

Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Μέρκελ που παίρνει χρόνο για να ζυγίσει τις αποφάσεις της, επισημαίνει η εφημερίδα Handelsblatt και προσθέτει: «Και να ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει δημόσιες τοποθετήσεις της καγκελαρίου υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας».

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου