14 Απριλίου 2017

Τριπλασιάστηκαν φέτος στην Πάτρα οι νεόπτωχοι που τρώνε από την Τράπεζα Τροφίμων

Πάτρα: Πρωτοφανείς ουρές στην Τράπεζα Τροφίμων για το Πάσχα

Τριπλασιάστηκε τις ημέρες αυτές η ουρά των νεόπτωχων συμπολιτών που περίμεναν να έρθει η σειρά τους έξω από την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων και της Ιεράς Μητρόπολης, για να πάρουν μία σακούλα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η εικόνα και μόνο συγκλόνιζε τους παρατηρητές. Πρόσωπα σφιγμένα, βλέμματα χαμένα. Αλλοι αποφεύγουν τον φακό, άλλοι έχουν παραιτηθεί από τη συστολή, ίσως επειδή αισθάνονται ότι η δεινή τους θέση είναι αποτέλεσμα καταστάσεων που έφερε η εποχή. Περίπου όπως τον καιρό της Κατοχής, όπου η πενία ήταν η κοινή, αυτονόητη μοίρα.
 
Από τα ράφια της Τράπεζας σιτίζονται 6.000 συμπολίτες, με το 90% αυτών να ανήκουν στις τάξεις των νέων ανέργων ή των υποαπασχολούμενων.
«Οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα έχουν προστεθεί άλλες 150 οικογένειες» μας είπε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θεόδωρος Τουλγαρίδης.
 
Οι εικόνες που κατέγραφες χθες το πρωί έξω από την Τράπεζα Τροφίμων, μας θύμισαν αυτές που είχαμε ζήσει πριν από αρκετά χρόνια στην εμπόλεμη Σερβία. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, αρκετοί ευπαρουσίαστοι και αναλόγως καλοντυμένοι, οι οποίοι περίμεναν στην ουρά με μία σακούλα στο χέρι ή το καροτσάκι της λαϊκής αγοράς, για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
 
Τα πρόσωπά τους σκυθρωπά και σκυμμένα λες και ήθελαν να αποφύγουν τα βλέμματα των περαστικών και να καλύψουν την ντροπή τους που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση.
Η ουρά της θλίψης, μόνο το χθεσινό πρωινό, είχε καλύψει σχεδόν όλο το πεζοδρόμιο του τετραγώνου. Αντίστοιχη αλλά και μεγαλύτερη ήταν αυτή που είχε σχηματιστεί τις προηγούμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών, πολίτες οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τροφοδοτούσαν με προσφορές τα ράφια της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής.
 
«Είναι οικογένειες στις οποίες είτε και οι δύο γονείς είτε ο ένας βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και αδύναμοι πλέον να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Ανάμεσα στα 6.000 αυτά άτομα που φροντίζουμε περίπου τα 1.000 είναι παιδιά, με τις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει η ηλικία τους» συμπληρώνει ο κ. Τουλγαρίδης.
 
Ευτυχώς που τις ημέρες αυτές υπήρξαν προσφορές προς την Τράπεζας Τροφίμων, κι έτσι υπήρξε η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών και να μην μείνει αίτημα ακάλυπτο. Ανάμεσα σε αυτούς που συνέβαλαν ήταν και η «Π» με την Ιντεραμέρικαν, που με τη στήριξη των τοπικών σούπερ-μάρκετ, την ΕΣΚΑ-Η και τους απλούς πολίτες συγκέντρωσαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αλληλεγγύης μεγάλες ποσότητες τροφίμων.
 
Οπως δείχνει η καθημερινότητα, οι φόβοι για πολλαπλασιασμό των αναγκών επιβεβαιώνονται. Ολα δείχνουν ότι ο κατάλογος των ανέργων θα μακρύνει και συνεπώς τα αιτήματα για βοήθεια θα αυξηθούν. Η κάλυψή τους απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση.
 
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Από την έντυπη έκδοση
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου