13 Ιουνίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ:Τρομακτική φωτιά στο Λονδίνο -Καίγεται κτίριο 27 ορόφων, φόβοι για εγκλωβισμένους


Τρομακτική φωτιά στο Λονδίνο -Καίγεται κτίριο 27 ορόφων,  φόβοι για εγκλωβισμένους
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πύργο με 27 ορόφους στα δυτικά του Λονδίνου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ένοικοι μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφοφές για τραυματίες και μαρτυρίες για άτομα που πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά επεκτάθηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω. Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κατασβέσουν τη φωτιά και να εκκενώσουν την περιοχή από κατοίκους καθώς υπάρχει κίνδυνος, αφενός από τα φλεγόμενα συντρίμμια του πύργου που πέφτουν προς τα κάτω και αφέτερου να καταρρεύσει ολόκληρο το κτίριο.
Δείτε live εικόνα από το SkyNews:
Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας χτίστηκε το 1974. Σύμφωνα με τον Guardian διαθέτει 120 διαμερίσματα, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος και να φτάνει ακόμα και τα 216. Στον πύργο υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.
30 τραυματίες 
Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 30 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά τις 08:30 ώρα Ελλάδος. Ολοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Αγνωστος αριθμός αγνοουμένων 
Δημοσιογράφος του SkyNews μίλησε με την Karleen Reid ένοικο του πύργου, η οποία δήλωσε ότι φιλικό της πρόσωπο κατάφερε να βγει από αυτόν, ωστόσο η 13χρονη κόρη του αγνοείται. Σύμφωνα με την ίδια ένοικο, στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.
Ψυγείο που έσκασε η αιτία της πυρκαγιάς;
Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους πάνω ορόφους πιάνοντας στον ύπνο πολλούς από τους κατοίκους.
Φόβοι για εγκλωβισμένους
Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους, αν και από τις αρχές δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.  Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται εκτεταμένη επιχείρηση της πυροσβεστικής η οποία λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος η σύσταση που έκανε στους ενοίκους ήταν βάλτε στο πρόσωπό σας ένα βρεγμένο πανί, αν γίνεται κάντε το ίδιο και στο σώμα σας και προσπαθήστε να βγείτε έξω από τον πύργο.
Ακούγονται κραυγές
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για κραυγές που ακούγονταν μέσα από το κτίριο, με την Daily Mail παράλληλα να δημοσιεύει εικόνες ενοίκων των υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να κατέβουν στο έδαφος.
«Γείτονες λένε ότι πριν λίγο μπόρεσαν να δουν και να ακούσουν ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια από τον πύργο Γκρένφελ. Μπορώ να δω ένα άντρα στο παράθυρο», έγραψε η δημοσιογράφος του Guardian δημοσιεύοντας στο Twitter και την παρακάτω εικόνα και βίντεο.
Πηδούν από τα παράθυρα, όπως στους Δίδυμους Πύργους 
Την ίδια ώρα μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένοικοι σε απόγνωση πηδούν από τα παράθυρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν.
Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας άλλης γυναίκας που βρέθηκε στο σημείο. «Με το που έφθασα στο σημείο, λίγο αργότερα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά είδα τουλάχιστον δύο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου οι οποίοι έκαναν σήματα με το φως το κινητών τηλεφώνων τους για να τους προσέξουν οι πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τους φθάσουν. Δεν μπορούσαν να τους φθάσουν οι πυροσβέστες και τους έφθασε η φωτιά. Τα φώτα των κινητών έσβησαν», ανέφερε η Βικτόρια Γκόλντσμιθ μιλώντας στο Sky News. Μάλιστα, για τα δύο αυτά άτομα στην ταράτσα του κτιρίου μίλησε και γράφει και ο Guardian ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία αναφέρε ότι το ένα από τα δύο άτομα με τα κινητά στην ταράτσα πήδηξε στο κενό.
Την κατάσταση πανικού που επικρατεί μεταφέρει και η δημοσιογράφος του Guardian Άλις Ρος που βρίσκεται στο σημείο. Η ίδια περιγράφει όσα τραγικά είδε και της περιέγραψαν στο σημείο: «Μπορείς να δεις ανθρώπους στα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που κυμάτιζε μία κουβέρτα από το παράθυρο. Οι άνθρωποι από τα γειτονικά κτίρια έχουν μαζευτεί έξω με τις πυτζάμες του κοντά στο φλεγόμενο κτίριο, μερικοί φωνάζουν “βγάλε το κεφάλι σου έξω από το παράθυρο” ή ζητούν από τον άντρα με την κουβέρτα να τους πει τον αριθμό του διαμερίσματός του προκειμένου να μπορέσουν καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αυτόν. Πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο παράθυρό και προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».
Στη συνέχεια η δημοσιογράφος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα παιδί. Όπως εξήγησε οι πυροσβέστες έριχναν νερό στο παράθυρό της.
Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».

Φλεγόμενες μπάλες τα συντρίμμια που πέφτουν, φόβοι ότι το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία έχει δημιουργήσει γύρω από το κτίριο μία μεγάλη ζώνη ασφαλείας προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες από φλεγόμενα συντρίμμια που πέφτουν προς το κάτω, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει φόβος ότι ο πύργος μπορεί να καταρρεύσει.

Δεν σήμανε συναγερμός, δεν λειτούργησε η πυρασφάλεια
Η «Ομάδα Δράσης Grenfell» που εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου λέει ότι προειδοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν τις αρχές για τον κίνδυνο πυρκαϊάς. «Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. Είχαμε προβλέψει ότι ήταν αναπόφευκτη μια καταστροφή σαν κι αυτή κι ήταν θέμα χρόνου»
Κάτοικος που ζει στους επάνω ορόφους του πύργου κατήγγειλε ότι δεν σήμανε συναγερμός όταν ξέσπασε η πυρκαϊά.
«Άκουσα το συναγερμό του γείτονά μου για καπνό να σημαίνει και σκέφτηκα ότι δεν είναι τίποτε. Μετά άκουσα έναν γείτονα να φωνάζει... Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός – πολλοί δεν έχουν βγει ακόμη απ’ το κτίριο. Έχασα όλο το βιος μου.»
Ο κάτοικος κατήγγειλε ότι «ήταν αναμενόμενο να συμβεί» το κακό κι ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στη βάση του ουρανοξύστη για να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. «Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Η αστυνομία δεν ήρθε να μας μιλήσει. Σε κανέναν δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να δώσουμε τα ονόματά μας. Πάνε πέντε ώρες τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δεν ξέρουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί οι δικοί τους».





Πηγή: iefimerida.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου