04 Ιουνίου 2017

Ελλάτωσε την αρτηριακή πίεση με 7 γευστικές τροφές

Μπορεί να είπες αντίο στις τηγανιτές πατάτες και όλες εκείνες τις αλμυρές λιχουδιές που εκτόξευσαν την πίεση σου στα ύψη, όμως έχεις και μερικούς επιστήθιους σύμμαχους στην μάχη  ενάντια στην υπέρταση.
Όταν μιλάμε για την αρτηριακή πίεση, η διατροφή είναι είτε ο καλύτερός σου φίλος, είτε ο χειρότερος εχθρός σου. Αν πάσχεις από υπέρταση, ένα από τα πρώτα πράγματα που αναγκάστηκες να απαρνηθείς είναι τα αλμυρά φαγητά, ώστε να διατηρήσεις την πίεσή σου σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα να αποφύγεις τις διάφορες  δυσάρεστες παρενέργειες μιας διατροφής υψηλής σε νάτριο, όπως την κατακράτηση υγρών.
Κι έρχονται εκείνες οι μέρες που λαχταράς κρατσανιστές τηγανιτές πατάτες, αλμυρές σούπες και ντελικατέσεν σάντουιτς. Υπάρχει όμως ένα πλήθος γευστικών επιλογών, που όχι μόνο είναι νοστημότατες, αλλά έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
-Μπανάνες: Γεμάτες κάλιο (γνωστός σύμμαχος στην μείωση της αρτηριακής πίεσης) και μεταλλικά στοιχεία, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων του αλατιού στο σώμα και στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση 2 μπανανών καθημερινά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέχρι και 10%! Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι πατάτες, οι χουρμάδες και τα αβοκάντο.
-Ασπράδι αυγού: Ξεκίνα  τη μέρα σου με ένα χορταστικό πρωινό με ασπράδια αυγών. Δεν είναι απλώς πλούσια σε πρωτεΐνες, παράλληλα περιέχουν κι ένα πεπτίδιο που κρατά χαμηλά την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Χημική Εταιρία, μια διατροφή που περιλαμβάνει ασπράδια έχει την ίδια επιτυχία στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο μια αντίστοιχη χαμηλή δόση αντίστοιχων συνταγογραφημένων φαρμάκων.
-Ντομάτες:  Ένας ακόμη σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο. Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε πως προσθέτοντας 25γρ. λυκοπενίου στην καθημερινή διατροφή, ρίχνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης (η γνωστή ως«κακή» χοληστερίνη) έως και κατά 10%. Και αν η ιδέα ενός φρεσκοστυμμένου ντοματοχυμού δε σας συναρπάζει, δε χρειάζεται να τρώτε τις ντομάτες ωμές ή σκέτες. Μόλις μισό φλιτζάνι κόκκινης σάλτσας για μακαρόνια, περιέχει 20γρ. λυκοπενίου, οπότε το μόνο που μένει είναι να τις ενσωματώσεις στη μαγειρική σου, και να αφήσεις την φαντασία σου να κάνει …μαγειρικά θαύματα.
- Μαύρη Σοκολάτα: Καλά, όχι ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού εκτός της θεϊκής της γεύσης, η μαύρη σοκολάτα είναι κοινό μυστικό για τις αντιγηραντικές  και ψυχο-καταπραϋντικές ιδιότητες (όπως κι εκείνο το παγωτό σοκολάτα που φυλάμε όλοι στο ψυγείο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης). Όμως μια μελέτη που διεξήχθη σε υπερτασικά και προ-υπερτασικά ηλικιωμένα άτομα, έδειξε πως ύστερα από μόλις 18 βδομάδες καθημερινής χρήσης μαύρης σοκολάτας, οι συμμετέχοντες είδαν την υπέρτασή τους να μειώνεται έως και 20%. Οπότε, σο-κολαστείτε ελεύθερα χωρίς ντροπή (όχι όμως και χωρίς μέτρο)!
-Καρπούζι: Ο δροσερός βασιλιάς του καλοκαιριού, όπως επισημαίνει μια ομάδα ερευνητών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές σε L-κιτρουλίνη, που βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές  μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι φυσικές πηγές του αμινοξέος  αποτρέπουν την προ-υπέρταση από το να εξελιχθεί σε πλήρη υπέρταση.
-Σταφίδες:  Οι υποτιμημένοι αυτοί σταφιδομικρούλιδες, συνήθως συχνάζουν σε μπισκότα, κουλούρια και επιδόρπια, αλλά αν είσαι στα πρόθυρα υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι μικροί αυτοί κύριοι , που τσιμπολάς μεταξύ των γευμάτων, είναι ίσως η σανίδα σωτηρία σου, ακόμη κι αν δεν το έχεις καταλάβει. Έρευνες  σε προ-υπερτασικούς έχουν δείξει πως αυτά τα αθώα τσιμπολογήματα τρεις φορές την ημέρα για 12 βδομάδες ελάττωσαν σημαντικά την συστολική και διαστολική τους αρτηριακή πίεση.
- Τσάι Ιβίσκου: Δοκίμασε να αλλάξεις τον καθημερινό σου καφέ με αυτό το λουλουδάτο τσάι. Πίνοντας 3 φλιτζάνια την ημέρα για 6 βδομάδες, οι ελαφρώς υπερτασικοί συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής τους πίεση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Μπορεί η πτώση αυτή να φανεί μικρή σε άτομα με σοβαρότερες περιπτώσεις υπέρτασης, όμως οι γιατροί λένε πως ακόμη και τέτοιες μικρές μειώσεις, ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.
Μαριλίνα Μπακούρη

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου