11 Απριλίου 2018

EΚΤΑΚΤΟ – ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!


Έντονη είναι η ανησυχία ανά το Παγκόσμιο, με τη νέα ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σχετικά με τη Συρία.
Αφορμή στάθηκε η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, με τον Τραμπ να εξαπολύει απειλές κατά της Ρωσίας οι οποίες έλαβαν και άμεσα απάντηση.
Ανησυχία προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που θέλουν τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon που αναπτύσσονται από την Κύπρο και συγκεκριμένα στη Βάση Ακρωτηρίου, να είναι ήδη σε ετοιμότητα, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.
Η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς είναι αμφίρροπες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τον Πρόεδρο της υπερδύναμης, Ντόναλτ Τράμπ, να ρίχνει λάδι στη φωτιά μέσω του αγαπημένου πλέον κοινωνικού δικτύου που δεν είναι άλλο από το Twitter.
Σε ανάρτηση του ο Τράμπ προειδοποίησε τη Ρωσία να “ετοιμαστείτε” αναφέροντας συγκεκριμένα, «η Ρωσία απειλεί να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα εκτοξευθούν στη Συρία. Να είσαι έτοιμη, Ρωσία, γιατί έρχονται, όμορφοι, νέοι και «έξυπνοι»! Δεν θα έπρεπε να είσαι σύμμαχος με ένα Δολοφονικό Κτήνος που σκοτώνει τον λαό του και το απολαμβάνει».
Αυτή ήταν η απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ στη δήλωση του ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία θα καταρρίψει τους αμερικανικούς πυραύλους που θα εκτοξευθούν κατά της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Κρεμλίνο, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία θα αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν μια ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται έντονα σε ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της συμμάχου του Συρίας.
Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε λίγα λεπτά μετά δια στόματος της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας η οποία έγραψε στο Facebook, «πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;»
Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια.»
H νέα όξυνση στη σχέση των δύο χωρών, ήρθε μετά και την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωνε την Τρίτη, «επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.
H Νάουερτ απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, και έκανε αναφορά στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».
«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικές υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα».
O κρίσιμος ρόλος τη Βάσης Ακρωτηρίου 
 
Στο τεταμένο κλίμα προστίθεται λόγω Βάσεων και η Κύπρος. 
Η  Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξετάσει το εάν η χώρα  θα συμμετάσχει στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη διαφαινόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία
Πολιτικές αναλυτές αναφέρουν πως το ενδεχόμενο εμπλοκής της Βρετανίας,  συνεπάγεται έναν κρίσιμο ρόλο για τις δυνάμεις στη βάση Ακρωτηρίου.
Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon που αναπτύσσονται από την Κύπρο, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, φέρονται να είναι ήδη σε ετοιμότητα.
Kληθείς να σχολιάσει  αν χώρες εταίροι της Κύπρου έχουν ζητήσει διευκολύνσεις σε σχέση με επιχειρήσεις τους τις επόμενες μέρες όπως για παράδειγμα στη Συρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως “ η Κύπρος είναι εκτός του χώρους επιχειρήσεων, δεν δρομολογείται τίποτα από την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά συμμετοχή, καμιά συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις. Το θέμα των Βάσεων είναι γνωστό, ότι οι Βάσεις είναι Βάσεις», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και του FIR της Λευκωσίας τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν τη Συρία με ορμητήριο την Κύπρο. Ορμητήριο η βάση της Βρετανίας στο Ακρωτήρι Λεμεσού. Έλληνες δημοσιογράφοι από ξένα μέσα κατεβαίνουν στην Κύπρο.

Το νέο μήνυμα του Τραμπ 
Μετά το μήνυμα-προειδοποίηση προς τη Ρωσία, ο Τράμπ “ξαναχτύπησε” με νέο tweet λίγα λεπτά αργότερα, το οποίο προκάλεσε ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα έγραψε πως οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι χειρότερες από ποτέ.
«Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;», είπε χαρακτηριστικά για να λάβει άμεση απάντηση από την εκπρόσωπο του Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα η οποία ανέφερε ότι το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών να ξεκινήσει με την καταστροφή των χημικών όπλων που διαθέτουν οι ΗΠΑ.


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου