02 Μαΐου 2018

Μυτιλήνη: Στήνουν ειδική επιχείρηση με ελικόπτερα για να προσγειωθεί σε άγνωστο μέρος ο Τσίπρας



Συστάσεις ν’ αποφύγει το αεροδρόμιο του νησιού από τις αρμόδιες αρχές


Ειδική επιχείρηση με ελικόπτερα για να προσγειωθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε άγνωστο μέρος της Μυτιλήνης, στήνουν οι αρμόδιες αρχές καθώς φοβούνται την ένταση των γενικευμένων αντιδράσεων τοπικών φορέων και κατοίκων του νησιού κατά την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ έχει σημάνει συναγερμός καθώς οι κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν κάτοικοι και φορείς του νησιού κατά του πρωθυπουργού για το θέμα των προσφύγων και του ΦΠΑ, αναμένονται σφοδρές.
Για το λόγο αυτό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει σχεδιαστεί ένα ειδικό πλάνο για την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί πρώτα στο νησί της Λήμνου όπου θα επισκεφθεί την 130 Αεροπορική Σμηναρχία μάχης.
Από εκεί και αφού ολοκληρώσει την επίσκεψη του, θα μεταβεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Μυτιλήνη χωρίς κανένας να γνωρίζει την ώρα και το μέρος προσγείωσης του.
Την ίδια ώρα με την αποχώρηση του πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν και άλλα δύο τουλάχιστον ελικόπτερα για την Λέσβο που θα προσγειωθούν σε διαφορετικά σημεία για να αποπροσανατολίσουν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους του νησιού.
Με τον τρόπο οι αρμόδιες αρχές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο της «θερμής» υποδοχής και της δημιουργίας έντονων επεισοδίων κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα.
Η κατάσταση πάντως είναι «έκρυθμη» και υπάρχει ειδική μέριμνα και για την απογευματινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Λέσβο, στο Περιφερειακό Συνέδριο.
Για το λόγο αυτό η Αστυνομία έχει μετατρέψει το νησί σε «φρούριο» κι έχει επιστρατεύσει, 17 διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να αποκλείσει τους διαδηλωτές από το χώρο της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Γενικός ξεσηκωμός στο νησί
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους και φορείς του νησιού να ξεσηκωθούν , προκειμένου να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις τόσο με τον αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ όσο και με το θέμα των προσφύγων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και μια «κουστωδία» 21 υπουργών θα προσπαθήσουν αύριο στη Μυτιλήνη, να ανατρέψουν την τοπική οργή για την «εκτίναξη» των προσφυγικών ροών και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Οι τοπικοί παράγοντες και φορείς πάντως εμφανίζονται αποφασισμένοι και διοργανώνουν απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Οι φορείς του Λέσβου θα υποδεχθούν  δυναμικά τον Αλέξη Τσίπρα με απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.
Παράλληλα όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου  «οι κινητοποιήσεις τους είναι μια ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να μην αυξήσει από την 1η Ιουλίου το ΦΠΑ στα νησιά».
Κάλεσαν δε και το Δήμο Λέσβου αλλά και την Περιφέρεια να κρατήσουν κλειστές τις υπηρεσίες τους την ημέρα αυτή.
Τι θα πει ο πρωθυπουργός στους νησιώτες
Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προαναγγέλλοντας αντίμετρα για την αύξηση του ΦΠΑ που είναι σίγουρο ότι θα πλήξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Από την άλλη θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αναβαθμιστούν τα κέντρα υποδοχής και να προωθούνται περισσότεροι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα και με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Τετάρτη 2 Μαΐου
Υποδομές και πολιτικές για την υγεία
Ομιλητές: Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος και αναπληρωτής γ.γ. Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός
Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία
Ομιλητές: Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής και γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης
– Αγροτική ανάπτυξη, αλιεία και παραγωγική ανασυγκρότηση
Ομιλητές: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης και γ.γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου
– Προσφυγικές ροές και κοινωνική συνοχή
Ομιλητές: Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας και γ.γ. Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας
– Πολιτισμικά αγαθά και αθλητικές υποδομές
Ομιλητές: Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και Γ.Γ. Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός
– Αυτοδιοίκηση, διαχείριση φυσικών καταστροφών και πολιτική προστασία
Ομιλητές: Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες
Πέμπτη 3 Μαΐου
Νησιωτικότητα: ψηφιακή πολιτική, υποδομές και μεταφορικό ισοδύναμο
Ομιλητές: Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, γ.γ. Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης και γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιανέλλης-Θεοδοσιάδης
– Παιδεία, έρευνα και οικονομία της γνώσης
Ομιλητές: Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης
– Τουρισμός: εργασιακές σχέσεις και αειφορία
Ομιλητές: Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και γ.γ. Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης
– Ενεργειακή πολιτική, περιβαλλοντική προστασία και χωροταξία
Ομιλητές: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα.

– Κεντρική εκδήλωση Συνεδρίου
Ομιλία πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου