14 Δεκεμβρίου 2019

«Ικανοποιημένοι» δηλώνουν στην κυβέρνηση με τις λεκτικές καταδίκες της ΕΕ


«Ικανοποιημένοι» δηλώνουν στην κυβέρνηση με τις λεκτικές καταδίκες της ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου. 

Θεωρεί πως σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το «μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα» και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα «πιο δύσκολη θέση».

Βέβαια αν η Τουρκία είναι σε «δύσκολη θέση»,  η Ελλάδα σε τι θέση είναι; σε τραγική; Γιατί σε καλύτερη, χλωμό... αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα τεκταινόμενα στην αν.Μεσόγειο.
Φυσικά όλες αυτές τις λεκτικές καταδίκες η Άγκυρα τις χρησιμοποιεί για χαρτοπόλεμο και συνεχίζει κανονικά την πολιτική της για την υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της Κύπρου. Ή μήπως κανείς θεωρεί πως εκεί οι «καταδίκες» και οι αστείες κυρώσεις ανάσχεσαν έστω και λίγο την τουρκική προκλητικότητα.

Ο «τρόμος» της Άγκυρας από την πολιτική Μητσοτάκη, διαπιστώνεται και στην πρώτη αντίδραση της στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αφού, το τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του την οποία εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΕ.

Το τούρκικο ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τονίζει ότι είναι αναρμόδια η ΕΕ να κρίνει το μνημόνιο Τουρκίας -  Λιβύης, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης(!) και η ΕΕ σιωπούσε.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια ακόμη επίδειξη αδιαλλαξίας σημειώνει επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι λεκτικές καταδίκες της ΕΕ δεν θα σταματήσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα ούτε τον τουρκικό στόλο από την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η μόνη αξία αυτών των «καταδικών» είναι ως επιχειρήματα σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να υπερασπιστεί «κανονικά» τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καμία άλλη αξία δεν έχουν.

Οι δηλώσεις Μπορίσοφ τα είπαν όλα, αλλά εδώ έσπευσαν κάνουν λόγο για «προκλήσεις» επειδή είπε την αλήθεια.





Με πληροφορία από το pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου