19 Ιανουαρίου 2016

Το Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν στη Σύρο, το μπλόκαρε η κυβέρνηση Καραμανλή



Το Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν στη Σύρο, το μπλόκαρε η κυβέρνηση Καραμανλή

19 Ιανουάριος 2016 04:08
Η κρίση των καυσίμων του 1973, οδήγησε πολλούς στο να πιστέψουν ότι ήρθε το τέλος της βενζινοκινητήρα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιάννης Γουλανδρής, ο οποίος αποφάσισε την κατασκευή του Enfield Automotive EV8000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, ο Γιάννης Γουλανδρής ενσωμάτωσε την Ένφιλντ (εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία ήταν επίσης ιδιοκτήτης) στην εταιρεία του Νεωρίου και μετέφερε την γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων (τα οποία σχεδιάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Κωνσταντίνο Αδρακτά, στο νησί της Σύρου, δημιουργώντας έτσι μία νέα εταιρεία με την ονομασία «Ένφιλντ-Νεώριον Ε.Π.Ε.».

Enfield_8000_1974.jpg
Με 8bhp και τελική ταχύτητα των 40 μίλια/ώρα, είχε άριστες επιδόσεις, αν κρίνουμε με τα στοιχεία της εποχης 1974 και του 1977.
Σύντομα, η παραγωγή του 8000 μεταφέρθηκε στο ελληνικό νησί της Σύρου, μετά Enfield Automotive ενσωματώθηκε στο Νεώριον (επίσης ιδιοκτησίας του Γιάννη Γουλανδρή) για να γίνει το Enfield-Νεωρίου.
Το όνειρο δεν κράτησε πολύ και το Enfield γλίστρησε στο σκοτάδι μετά από τρία μόλις χρόνια παραγωγής στην Ελλάδα.
ΔΕΙΤΕ  ΒΙΝΤΕΟ



                                                
.



iplusnews



1 σχόλιο:

  1. ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΦΟΒΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΤΩΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΜΙΖΑΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΕΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ? ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΡΙΜΑ. ΑΚΟΥΩ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΣΑΡΩΘΟΥΝ ΟΠΩΣ Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΔΕΣ, ΚΑΡΜΑΝΛΗΔΕΣ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΣ, ΣΥΜΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ. ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ Η ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή