13 Μαρτίου 2016

Κακές συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά σας

Συντάκτης: Saky Koulibally, 13/03/2016
Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα στο σώμα μας. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό και εξελιγμένο μηχανισμό καθαρισμού. Προστατέψτε τα και κρατήστε τα υγιή αν θέλετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ζήσει με τον τρόπο που πρέπει.
1. Καθιστική ζωή
Πόσες ώρες τη μέρα κάθεστε; Ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει όχι μόνο την υγεία των νεφρών σας, αλλά και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες του οργανισμού σας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας προκαλεί πολλά προβλήματα στα νεφρά που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν κινηθείτε λίγο περισσότερο. Κάντε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο. Αθληθείτε μαζί με ένα φίλο ή συγγενή αν θέλετε να το κάνετε πιο εύκολο. Τα νεφρά σας θα το εκτιμήσουν. Και θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
2. Φάρμακα
Θα πρέπει να ελέγχετε την κατανάλωση φαρμάκων όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς περιέχουν στοιχεία που βλάπτουν σοβαρά τα νεφρά σας. Δυσκολεύουν τη λειτουργία τους και μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς προφανώς τα φάρμακα αποτελούν ανάγκη, αλλά πάντα υπάρχουν είδη που είναι λιγότερο επιθετικά προς τα νεφρά. Αποφασίστε σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
3. Το να κρατάτε τα ούρα σας
Όλοι το έχουμε κάνει. Κρατιόμαστε και δεν πηγαίνουμε άμεσα στην τουαλέτα γιατί είμαστε απασχολημένοι. Αλλά για πόση ώρα μπορείτε να κρατηθείτε όταν το σώμα σας σας λέει ότι πρέπει να πάτε; Μία ώρα; Δύο; Θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν η κύστη σας είναι γεμάτη ούρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκύψουν επιπλοκές στο ουροποιητικό σας σύστημα όπως υπερτροφίες, αύξηση της πίεσης στα νεφρά και άλλες ασθένειες που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει εύκολα.
4. Το να μην πίνετε αρκετό νερό
Σίγουρα το ξέρετε. Αλλά κάντε στον εαυτό σας μια ερώτηση. Πόσα ποτήρια νερό πίνετε συνήθως κάθε μέρα; Να έχετε στο νου σας πως η μη ενυδάτωση των νεφρών σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μακροπρόθεσμη βάση. Η κύρια λειτουργία των νεφρών είναι η απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων από το σώμα σας, εξισορροπώντας έτσι τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό οι ροές στα νεφρά μειώνονται και οι τοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν πίνετε ενάμισι με δύο λίτρα νερό την ημέρα. Αν σας είναι δύσκολο, προσθέστε λίγο λεμόνι για να βελτιώσετε τη γεύση.
5. Κακές διατροφικές συνήθειες
Υπερβολική κατανάλωση νατρίου
Η κύρια πηγή νατρίου, όπως ήδη γνωρίζετε, προέρχεται από το αλάτι. Αλλά γιατί είναι τόσο επιβλαβές; Γιατί κάνει τα νεφρά σας να δουλέψουν σκληρότερα. Θα πρέπει να το αποβάλλουν, και αυτό τους προκαλεί πίεση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα μέχρι να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Μειώστε το αλάτι στα γεύματά σας.
Ανθρακούχα ποτά
Τα αναψυκτικά είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία των νεφρών σας και, δυστυχώς, καταναλώνονται πολύ από τους περισσότερους ανθρώπους, ιδίως τους νέους. Έτσι, σας συνιστούμε να τα περιορίσετε ή απλά να τα αποφύγετε. Σε μακροπρόθεσμη βάση, θα οδηγήσουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή πέτρες.
Υπερβολική ζωική πρωτεΐνη
Οι ζωικές πρωτεΐνες, καθώς και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, είναι πολύ επιβλαβείς για τα νεφρά σας. Το γεγονός αυτό καθιστά τη λειτουργία τους πιο δύσκολη σιγά-σιγά, εμποδίζοντας το φιλτράρισμα του αίματος. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ζωικές πρωτεΐνες ή να τις αντικαταστήσετε με φυτικές πρωτεΐνες.
Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ
Το αλκοόλ και ο καπνός είναι μια υπερβολή τοξινών για το σώμα σας. Είναι επικίνδυνες ουσίες που κάνουν τα νεφρά σας να αρρωσταίνουν και τα εμποδίζουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αποφύγετέ τα όσο μπορείτε και ειδικά εάν πάσχετε από υπέρταση ή διαβήτη.
Αποφύγετε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Μερικές φορές δεν γνωρίζουμε την προέλευση όσων τρώμε: διαγονιδιακό καλαμπόκι, φρούτα ή λαχανικά που δημιουργούνται σε εργαστήρια, κρέας που έχει δημιουργηθεί από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έτσι ώστε τα ζώα να μεγαλώνουν γρηγορότερα... Αυτοί είναι τρομεροί παράγοντες που μερικές φορές αγνοούμε και είναι πολύ επιβλαβείς για τα νεφρά μας. Να προτιμάτε βιολογικά τρόφιμα, φυσικά και υγιεινά, ώστε να γνωρίζετε την προέλευσή τους και να μην σας βλάπτουν.
6. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση προκαλεί πολύ εμφανείς βλάβες στη λειτουργία των νεφρών. Το αίμα ρέει μέσα από αυτά με έναν ορισμένο τρόπο. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή το φιλτράρισμα των τοξινών δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο και σιγά-σιγά θα ατροφήσουν μέχρι να αντιμετωπίσετε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι δύσκολο να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση για να την κρατάτε υπό έλεγχο. Ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας προτείνει εξετάσεις.
Προσπαθήστε να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και τις διατροφικές σας συνήθειες όσο το δυνατόν περισσότερο. Μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσουν πολύ στην υγεία των νεφρών σας. Να πίνετε νερό, να αποφεύγετε το αλάτι και τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα... Και πάνω απ' όλα, δείτε το γιατρό σας και κάντε τακτικά τσεκ απ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου