13 Μαρτίου 2016

Σήμερα στην Καστοριά το έθιμο με τις " Μπουμπούνες"



Του Μανώλη Μάνου



Σήμερα την πόλη της Καστοριάς  το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, κατα της 8:30 μ.μ  οι κατά τόπους σύλλογοι με την συνδρομή του Δήμου, ανάβουν μεγάλες φωτιές σε όλες σχεδόν τις γειτονιές, τις λεγόμενες «Μπουμπούνες»
.
 Γύρω γύρω  από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, των χάλκινων και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο, καθώς και παραδοσιακά εδέσματα όπως χαλβάς για να είναι, όπως λένε, γλυκιά η Σαρακοστή.

Σήμερα την ίδια  βραδιά  θα αναβιώσ ει το «χάσκαρι». Στην άκρη ενός κλώστη, ( ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό.

 Ο γεροντότερος της οικογένειας  κρατά τον κλώστη σύμφωνα με το έθιμο και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών, τα οποία προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν». Το εθίμο αυτο έχει νοηματικό χαρακτήρα και είναι  είναι συμβολικό: Με το αυγό κλείνει το στόμα για την Σαρακοστιανή νηστεία και με το αυγό ανοίγει ξανά τη νύχτα της Ανάστασης.

Ο Δήμος Καστοριάς – Αντιδημαρχία "Παραδοσιακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων"αναβιώνει όπως κάθε χρόνο τα έθιμα της Αποκριάς"Μπουμπούνα-Χάσκαρι", σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς – Λαογραφικούς – Εξωραϊστικούς συλλόγους  του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου