25 Μαΐου 2018

Μουσείο Καπετάν Κώττα

Μουσεία Ιστορικά & Πολεμικά


Διεύθυνση: Κώττας, 53100, νομός Φλώρινας
Mέρες-Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά ύστερα από συνεννόηση
Τιμή εισιτηρίου: Δωρεάν
Τηλ.: 2385045875


Εξωτερική όψη
Πάνω στην Εθνική Οδό που συνδέει τη Φλώρινα με την Κορυτσά της Αλβανίας και σε απόσταση 45 χλμ. από την πρώτη βρίσκεται το χωριό Κώττας, πατρίδα του ντόπιου ομώνυμου Μακεδονομάχου. Ο Κώττας σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη αγωνίστηκε με το σώμα του κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων ήδη πριν το 1904, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελληνική ανταρτική δράση στην περιοχή Κορεστίων.

Στο τέλος βέβαια ο Γερμανός Καραβαγγελης τον πρόδωσε >> Αργότερα κατηγορήθηκε ο Παύλος Κύρου ως αυτός που υπέδειξε το κρησφύγετο του Κώττα στους Οθωμανούς ενώ η σχετική απόφαση χρεώνεται από τους σημερινούς ιστορικούς στον μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη.[64][66][67][68][69]

Το σπίτι του Κώττα ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 1995 με τη βοήθεια του σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και με τα συνεργαζόμενα γυναικεία σωματεία.

Στο μουσείο υπάρχουν και εκτίθενται φορεσιές της οικογένειας Κώττα, οικιακά σκεύη και εργαλεία. Επίσης εκτίθενται όπλα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων οπλαρχηγών της περιοχής Φλώρινας.

Άποψη εσωτερικού
Ο καπετάν Κώττας με τους γιους του



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου